Je bent hier:
 

Voedselbanken zonder eten

Voedselbanken zitten zonder voedsel omdat de federale overheid achterloopt met de aankoop van melk en bloem.

‘We zitten zonder melk, bloem, rijst, olie, pasta om uit te delen aan wie het financieel moeilijk heeft. Normaal krijgen we dat van de federale overheid, maar dit jaar hebben we nog niets gezien’, zegt Guido Vandebrouck van de voedselbank Sint-Vincentius Genk. Volgens Piet Vanthemsche, voorzitter van de Belgische federatie van Voedselbanken, is Sint-Vincentius niet de enige in dat geval: ‘Het hele land zit met tekorten’.
De reden is dat de federale overheid talmt met de aankoop van het voedsel. ‘Vroeger kreeg België voedsel van Europa om uit te delen aan de voedselbanken. Maar sinds 2014 is dat omgezet in geld’, zegt Nahima Lanjri, Kamerlid van CD&V. ‘Tussen 2014 en 2020 gaat het om 88 miljoen euro. Met dat geld koopt België eten aan. Dat is de taak van de POD Maatschappelijke Integratie die daar aanbestedingen voor uitschrijft. Dat voedsel wordt dan verdeeld onder 358 OCMW’s en 419 organisaties, die daar 157.000 behoeftigen mee helpen. Dat zijn niet alleen leefloners maar allerlei mensen die financieel niet rondkomen.’
Maar de levering van die voeding loopt steeds meer vertraging op zodat de voedselbanken leegstaan. ‘Ik heb minister Denis Ducarme (MR), die hiervoor bevoegd is, om uitleg gevraagd’, zegt Lanjri. ‘Want die vertragingen zijn elk jaar erger. Vorig jaar hebben de voedselbanken ook maar 51 procent van de gevraagde producten gekregen.’
Intussen zitten ze bij Sint-Vincentius Genk met de handen in het haar. ‘We zijn een grote vereniging’, zegt Vandebrouck. ‘We delen 420 voedselpakketten per maand uit en helpen daarmee jaarlijks 1.200 kinderen. In september kopen we voor hen ook schoolgerief of een cadeautje voor hun verjaardag. Maar nu onze melk op is, hebben we geen budget over voor dit soort zaken. Voor 50.000 liter melk heb je heel wat geld nodig. Dit jaar hebben we al voor 30.000 euro aan voeding uitgegeven.’
Ducarme bevestigt dat de voedselbedeling vertraging oploopt door problemen met de aanbesteding. ‘De offertes die zijn binnengekomen, voldeden niet aan de regels. Dus hebben we in september een nieuwe oproep gelanceerd’, zegt zijn woordvoerder. (lc)

 

Geslaagde actie tijdens Veurne La Fête!

Sociale winkel De Netzak mag de mooie som van 589 euro bijschrijven op zijn rekening! Dat bedrag is er gekomen na de geslaagde actie tijdens de zesde editie van Veurne La Fête.

Tijdens Veurne La Fête werd er gebruik gemaakt van duurzame herbruikbare bekers. De bezoekers betaalden bij hun eerste drankje een waarborg van 1 euro voor de beker. Die bekers werden de ganse avond afgewassen door vrijwilligers van De Netzak. Als de bezoekers naar huis gingen, konden ze er voor kiezen om de euro waarborg aan De Netzak te schenken. Maar liefst 589 bezoekers besloten dit met veel plezier te doen.

Paul Declerck, voorzitter van Sint-Vincentius, is erg tevreden met deze som: “Dit jaar waren we verheugd dat de mensen van Dienst Cultuur en Toerisme ons een duwtje in de rug gaven met de bekerinzameling. Als tegenprestatie hebben we met een tiental vrijwilligers bekers afgewassen tijdens Veurne La Fête. Het was een unieke ervaring! Wat ons bijzonder verheugde is dat heel wat jonge mensen spontaan hun beker aan ons schonken. Families en kinderen helpen kost geld. Sint-Vincentius Veurne/De Netzak doet wekelijkse bedelingen van voedsel, kledij en andere zaken. Dat alles kost veel geld. Geld dat wij als organisatie zelf moeten bijeen zien te krijgen. Traditioneel doen we dat via onze concerten, giften, sponsoring, ... Deze 600 euro helpt ons weer een stukje verder. Onze volgende activiteit is het concert van Willem Vermandere op 15 december.”

Schepen van Toerisme Celine Mouton vult aan: “Deze editie van Veurne La Fête was alweer een schot in de roos. Het is erg prettig dat je een fantastisch festival hebt én dat we De Netzak dit duwtje in de rug kunnen geven. Dat is een warm Veurne!”

De Netzak is een laagdrempelige winkel voor mensen met financiële problemen. De winkel is gevestigd in de Daniel Dehaenelaan in Veurne. 

Komende activiteiten

Verdere activiteiten 2018

 

Gabriel Rios in Trio - 27 oktober 2018

O.L.V. Ter Duinenkerk Koksijde

 

Concert Willem Vermandere

St. Walburgakerk op zaterdag 15 december 2018 om 20h.
Tickets aan € 18.  
Kaarten beschikbaar vanaf 1 augustus via toeristische dienst 058 33 55 31

Lente concert 2019

16/3/2019  klassiek concert in de Sint Walburga door het Orchestra Camerata Linkebeek

14/12/2019 Concert Willem Vermandere in de Sint Walburga