Je bent hier:

Geschiedenis

De stichter van St. Vincentius Dhr. Frederic Ozanam was professor aan de Sorbonne en gezaghebbend persoon in zijn tijd. Hij bleef zich altijd inzetten voor de armen, niet alleen in de liefdadigheid, maar ook in de sociale actie en zelfs in de politiek. Hij werd bijna verkozen tot volksvertegenwoordiger. Door toen deel te nemen aan de politiek zette hij velen aan om ook binnen de wetgeving aandacht te hebben voor de armen.
De St. Vincentiusvereniging is een lekenorganisatie die werd gesticht in 1833.

In België werd de St. Vincentiusvereniging opgericht in 1842. Onder de jonge initiatiefnemers was Edmond Van Gansbergh de drijvende kracht. Na 160 jaar sterke aanwezigheid telt de Belgische St. Vincentiusvereniging vandaag 342 conferenties en 56 centra, o.a. Veurne die opgericht werd in 1867.
De St. Vincentiusvereniging-Veurne viert in 2017 haar 150e verjaardag en is bijgevolg  één van de oudste verenigingen van Veurne.
Tot na de tweede oorlog bestond die hulp vooral uit kolen- en voedselbedeling gedurende de winterperiode.

Het uitgangspunt van de St. Vincentiusvereniging-Veurne bestaat erin, de minderbedeelden tegemoet te komen, zonder onderscheid van origine, godsdienst of overtuiging en hen zowel morele als concrete, materiële hulp toe te reiken.